ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
“ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ”
Αγαπητοί φίλοι, το σημερινό μας αντικείμενο ουκ ολίγες φορές απασχόλησε και απασχολεί τον καθένα μας στην καθημερινότητα του.
Σε ότι αφορά τα προσωπικά μας θέματα, έχουμε πει και ξαναπεί φράσεις όπως «από Δευτέρα θα ξεκινήσω γυμναστήριο» ή «τον άλλο μήνα θα αρχίσω δίαιτα». Στα επαγγελματικά μας ζητήματα σχεδιάζουμε ένα νέο/καινοτόμο project, δημιουργούμε ένα μεγαλεπήβολο πλάνο, οραματιζόμαστε την αλλαγή η οποία και θα φέρει την επανάσταση στον κλάδο μας, αλλά συχνά «τα χαλάμε» όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης.
Έχετε σκεφτεί τι μπορεί να φταίει και η αναβλητικότητα χτυπά την πόρτα μας; Η εύκολη απάντηση θα μπορούσε να ήταν ότι φταίνε οι «άλλοι», οι «καταστάσεις», η «εταιρία», οι «πολιτικοί», η «ζωή»… Κάποιοι από εμάς, στα πλαίσια αυτοκριτικής, ίσως να έλεγαν ότι φταίμε εμείς οι ίδιοι και κανένας άλλος. Η ουσία όμως, βρίσκεται μέσα στις λέξεις που διαβάσατε λίγο πριν: νέο-μεγαλεπήβολο-αλλαγή!
Ας γνωρίσουμε λοιπόν το τι είναι η αναβλητικότητα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί:
- ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Με την πρώτη ματιά δεν θα σας αρέσει αυτό που θα διαβάσετε, αλλά το ανθρώπινο μυαλό λατρεύει τη ρουτίνα. Η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη, καθώς το ανθρώπινο μυαλό απεχθάνεται την αλλαγή. Σίγουρα τέτοιες βαρύγδουπες φράσεις χρειάζονται επεξήγηση. Το μυαλό μας αρέσκεται στο να κάνει εργασίες ρουτίνας, καθώς αυτές του είναι γνώριμες. Ξέρει τι πρέπει να γίνει, πώς να τις κάνει, αλλά και ποιο αποτέλεσμα θα φέρουν. Δεν χρειάζεται να σκεφθεί διαφορετικά, να προσπαθήσει περισσότερο, να μαντέψει την πιθανή έκβαση της κατάστασης. Αγαπά τη ρουτίνα, καθώς του προσφέρει σιγουριά. Αντιθέτως, η «αντιπαθητική» αλλαγή απαιτεί κριτική σκέψη, ρίσκο, ανάληψη ευθύνης. Παράλληλα, το μυαλό μας βλέπει την ενέργεια που του ζητάμε είτε ως δύσκολη είτε ως υπερβολικά χρονοβόρα. Το μυαλό λοιπόν αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε αυτές τις έννοιες, ενεργοποιώντας μέσα μας την ανάγκη της φυγής, την οποία και «καλύπτει» κάνοντας μας να ξεστομίσουμε φράσεις/ασπίδες προστασίας όπως «από εβδομάδα θα …», «από το νέο έτος θα …», ελπίζοντας ότι το εν λόγω θέμα είτε θα λυθεί από μόνο του μέχρι τότε, είτε θα πάψει να μας απασχολεί. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν λύσεις, ας τις γνωρίσουμε…
- ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Η εξήγηση είναι προφανής. Μπορούμε να λύσουμε μόνο τα υπαρκτά προβλήματα. Ξεκινήστε λοιπόν, κάνοντας τη δική σας αυτοκριτική, κατονομάστε και καταγράψτε σε ένα φύλλο χαρτί τα σημερινά σας ζητήματα αναβλητικότητας. Πρέπει να είστε απόλυτα συγκεκριμένοι και αναλυτικοί κατά την καταγραφή του σε ποιόν τομέα, αναβάλλετε ποιο θέμα.
- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ: Ακολουθείστε αυτή τη συμβουλή, η οποία και θα σας παρακινήσει κατά την εφαρμογή των τεχνικών που θα γνωρίσουμε στις 2 επόμενες παραγράφους, καθώς επειδή δεν θέλετε να ακούσετε κοροϊδευτικά σχόλια του τύπου «όλο μεγάλα λόγια μας λες, αλλά κολλάς στην πράξη» θα υλοποιήσετε αντί να αναβάλλετε.
- ΤΕΜΑΧΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΜΕΡΗ: Η πρώτη εκ των 2 τεχνικών μας έχει ως εξής: θυμηθείτε τα όσα διαβάσατε μέχρι τώρα, το μυαλό αναβάλλει μια ενέργεια είτε επειδή είναι δύσκολη είτε επειδή είναι υπερβολικά χρονοβόρα. Τώρα λοιπόν που γνωρίζετε την αιτία ξέρετε και το τι πρέπει να κάνετε. Χωρίστε το συνολικό καθήκον, σε μικρά υποκαθήκοντα και στη συνέχεια χωρίστε το κάθε υποκαθήκον σε μικρές, γνώριμες, ρουτινιάρικες ενέργειες. Προσοχή, το κλειδί στην όλη διαδικασία είναι να καταλήξετε σε μικρές, γνώριμες και ρουτινιάρικες ενέργειες, ώστε το μυαλό να μην ενεργοποιήσει τη φυγή.
- ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΥΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ: Εφαρμόζοντας τη δεύτερη τεχνική, δώστε κίνητρα στον εαυτό σας. Π.χ. ας υποθέσουμε ότι «ξεκινώ γυμναστήριο, για να κάψω τα παχάκια που έχω πάρει επειδή είμαι γλυκατζής». Ποια μπορεί να είναι η ανταμοιβή μου; «Αν πάω τρεις φορές αυτή την εβδομάδα στο γυμναστήριο, την Κυριακή θα απολαύσω την αγαπημένη μου πάστα σοκολάτα…»
- ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ: Μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών σας, «από το νέο έτος», «από πρώτη του μήνα», «από εβδομάδα», «από αύριο», «τώρα», η καλύτερη είναι η προφανής. Όπως πολύ σωστά είπε και ο Πλάτων «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»…
Καλή σας επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη διευκρίνησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Στάμκο στην διεύθυνση: stamkosk@in.gr