ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
“ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΡΟΣ 3ο – ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ!”

Αγαπητοί φίλοι, στο προηγούμενο, δεύτερο μέρος των άρθρων μας για την αποτελεσματική στελέχωση, αναφερθήκαμε στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού job description. Στο σημερινό, 3ο μέρος των άρθρων μας -και προτού συντάξουμε την κατάλληλη αγγελία- θα καταγράψουμε τις εναλλακτικές πηγές εύρεσης συνεργατών, τις οποίες και έχουμε στη διάθεση μας.

Στη σημερινή εποχή είναι διαθέσιμες ουκ ολίγες πηγές εύρεσης συνεργατών. Ανάλογα όμως με τις ανάγκες μας κάποιες είναι προσφορότερες, ενώ άλλες μπορεί να είναι εντελώς ακατάλληλες. Τα δύο σημαντικά κριτήρια διαχωρισμού των πηγών μας, είναι οι ποσοτικές και οι ποιοτικές τους δυνατότητες.

Ας δούμε αρχικά τις λεγόμενες «εσωτερικές» ή ποιοτικές πηγές και στη συνέχεια τις «εξωτερικές» ή ποσοτικές πηγές εύρεσης συνεργατών:

1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ:

  • ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ / ΤΜΗΜΑΤΩΝ: Ανατρέξτε στο ηλεκτρονικό και το φυσικό αρχείο βιογραφικών σημειωμάτων του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας σας, καθώς και στο αντίστοιχο των προϊσταμένων κάθε ενός άλλου τμήματος. Αναζητήστε επιπλέον πληροφορίες για άτομα τα οποία πέρασαν από συνεντεύξεις (ακόμα και αν δεν ήταν κατάλληλα για κάποια άλλη εργασία, ίσως να είναι άριστοι για τη θέση που σας ενδιαφέρει).
  • ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ: Οι συνάδελφοι σας, αλλά και ο εαυτός σας, αποτελούν μία από τις εναλλακτικές πηγές σας. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι αντλείτε πληροφορίες «από πρώτο χέρι». Να θυμάστε όμως ότι ο γνωστός, είναι μεν σίγουρα «καλό παιδί» και «έχει ανάγκη τη δουλειά», αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση…
  • ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Μεγάλες εταιρίες, όπως π.χ. η Goody’s ή ο Βασιλόπουλος, στελεχώνουν τις μεσαίες και ανώτερες θέσεις των υποκαταστημάτων τους εσωτερικά, δίδοντας με αυτό τον τρόπο κίνητρα και ευκαιρίες στο προσωπικό τους, αλλά και αναγνωρίζοντας έμπρακτα την υψηλή απόδοση. Προτού λοιπόν ανατρέξετε σε άλλες πηγές, αναρωτηθείτε μήπως μια εσωτερική μετακίνηση συναδέλφου από άλλο τμήμα ή μια προαγωγή ενός υφισταμένου σας, σας εξυπηρετεί (σκεφθείτε μάλιστα το πόσο αυτός ο άνθρωπος θα ανεβάσει τα ατομικά του standards για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιλογής σας και να σας τιμήσει με τον τρόπο του…).
  • ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ / ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ E-MAIL: Δημοσιεύστε την αγγελία σας στον πίνακα ανακοινώσεων της εταιρίας σας και στείλτε την σε όλους τους συναδέλφους με mail. Τους ανυψώνετε ζητώντας τη βοήθεια τους, ενώ παράλληλα τους δίδετε μια υπέροχη ευκαιρία να κάνουν ταυτόχρονα καλό σε εσάς, τους δικούς τους ανθρώπους, την εταιρία, αλλά και τη δική τους καριέρα…
  • ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σκεφθείτε τα πλεονεκτήματα: γνωρίζουν εκ των έσω την εταιρία και τη φιλοσοφία της, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες της. Φυσικά, αναφερόμαστε μόνο σε άτομα των οποίων η αποχώρηση ήταν προσωπική τους απόφαση και οι σχέσεις τους με την επιχείρηση είναι μέχρι και σήμερα άριστες…

2. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ:

  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΚΡΑΤΙΚΑ / ΙΔΙΩΤΙΚΑ): Τεράστια πηγή νέων αποφοίτων. Ήδη γνωρίζετε το περιεχόμενο των σπουδών τους, αλλά και το ότι προσφάτως ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και πλέον αναζητούν εργασία. Απευθυνθείτε στα γραφεία σταδιοδρομίας (πλέον διαθέτουν οι περισσότερες σχολές) και εκείνα θα αναλάβουν να σας προμηθεύσουν με τα κατάλληλα βιογραφικά σημειώματα…
  • ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΤΕΕ (ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ): Όπως ακριβώς και στην παραπάνω παράγραφο.
  • JOB SITES (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ): Ξεκινήστε από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των job sites η τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτουν, η οποία και ανανεώνεται συνεχώς, αλλά το καλύτερο όλων είναι ότι σε δευτερόλεπτα εισάγετε τις παραμέτρους που σας ενδιαφέρουν (π.χ. φύλο, ηλικία, σπουδές, προϋπηρεσία, κτλ) και αντλείτε τα κατάλληλα –για τις δικές σας ανάγκες- βιογραφικά σημειώματα!
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ (ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ): Η γνωστότερη και ευρέως χρησιμοποιούμενη πηγή εύρεσης, η οποία και θα σας προμηθεύσει με μεγάλο αριθμό cv’s. Μειονέκτημα το ότι πολλά είναι ακατάλληλα, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές σας.
  • ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ: Αν και μακάβρια η Ελληνική απόδοση του Αγγλικού όρου (Head Hunters), είναι μια από τις καταλληλότερες πηγές στην περίπτωση που αναζητάτε τα κορυφαία στελέχη της αγοράς (βλ. πρώτο στάδιο του κύκλου ζωής της ομάδας σας) και δεν θέλετε να κατακλυστείτε από σωρεία βιογραφικών σημειωμάτων δημοσιεύοντας μια αγγελία σε κάποιο μαζικό μέσο.
  • ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Παραπλήσια χρήση με την προηγούμενη πηγή, αλλά όχι τόσο για κορυφαία ή εξειδικευμένα στελέχη…
  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ / ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Άριστη πηγή εύρεσης εγγεγραμμένων και έμπειρων επαγγελματιών…
  • ΔΗΜΟΙ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ: Όπως φαντάζεστε, το «ρουσφέτι» ζει και βασιλεύει στη χώρα μας. Τα ιδιαίτερα γραφεία των παραπάνω πηγών διαθέτουν εκατοντάδες cv’s τα οποία και θα σας διαθέσουν απευθείας! Το μειονέκτημα της εν λόγω ενέργειας είναι η πίεση που θα αρχίσετε να δέχεστε για να προσλάβετε «ένα καλό παιδί». Άριστη όμως πηγή, σε περίπτωση που έχετε ιδιαιτέρως μεγάλη ανάγκη άμεσης πρόσληψης δεκάδων εργαζομένων, για να στελεχώσετε μια π.χ. νέα μεγάλη μονάδα.
  • ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ): Με το πρώτο άκουσμα, δεν φαίνεται μια «σωστή» μέθοδος, εξασφαλίζει όμως αποδεδειγμένα καλά στελέχη, με σημαντικό έργο, τα οποία είναι σε διάθεση αναζήτησης μιάς καλύτερης ευκαιρίας…
  • ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: Πλέον γνωστές εταιρίες του χώρου του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και κάποιες σχολές ή και δήμοι ξεκινούν τη διοργάνωση ημερών καριέρας. Ποσοτικά άριστη πηγή, η οποία όμως παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα μιάς ολιγόλεπτης προσωπικής επαφής και ποιοτικής αξιολόγησης!

Έχοντας μόλις αναφερθεί τις πηγές εύρεσης των δυνητικών συνεργατών μας, στο επόμενο, 4ο μέρος του αφιερώματος μας στη στελέχωση, θα ασχοληθούμε με την δημιουργία της κατάλληλης αγγελίας.
Καλή σας επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη διευκρίνησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Στάμκο στην διεύθυνση: k.stamkos@cityu.gr

Διαβάστε επίσης