ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
“ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΜΕΡΟΣ 5o – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ!”

Αγαπητοί φίλοι, στο προηγούμενο, τέταρτο μέρος των άρθρων μας για την αποτελεσματική στελέχωση, αναφερθήκαμε στον τρόπο σύνταξης της κατάλληλης αγγελίας.

Στο σημερινό, τελευταίο μέρος των άρθρων μας, θα προετοιμάσουμε τη συνέντευξη επιλογής.

Τα θέματα που μας ενδιαφέρουν είναι τα ακόλουθα:

  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Έχοντας μια προκαθορισμένη δομή ερωτήσεων, με λογική ακολουθία, επιτυγχάνετε να οδηγείτε τη συζήτηση σε σημεία-κλειδιά, ενώ αποφεύγετε να παραλείψετε αναφορές σε σημαντικά θέματα. Παράλληλα, εξασφαλίζετε ότι -σε ένα μόνο ραντεβού αν το επιθυμείτε- θα λάβετε όλες τις απαραίτητες για εσάς πληροφορίες, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο. Τέλος, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ερωτήσεις για όλους (και στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι δυνατό) λειτουργείτε ακόμα περισσότερο αξιοκρατικά. Αναλυτικό άρθρο, με πλήρεις ερωτήσεις στελέχωσης, θα βρείτε «αναζητήστε τους κατάλληλους συνεργάτες».
  • ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ: Φροντίστε τα ακόλουθα θέματα: επαρκής απομόνωση, απαραίτητος αριθμός καρεκλών (εφόσον θα χρειαστεί να παρευρίσκονται και συνάδελφοι σας), επιλέξτε μεταξύ του γραφείου σας (αν επιθυμείτε να κρατήσετε μια πιο απόμακρη στάση) ή ενός τραπεζιού συνεργασίας (αν θέλετε να πλησιάσετε τον υποψήφιο). Μεριμνήστε για καλό φωτισμό και εξαερισμό του χώρου και την ύπαρξη καφέ και νερού (ώστε να μην αποσπάται η κουβέντα σας).
  • ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ: Εκτυπώστε τον οδηγό δομημένης συνέντευξης που φτιάξατε (για τη δική σας διευκόλυνση), έχετε μαζί σας κενή φόρμα βιογραφικού σημειώματος (για τους ξεχασιάρηδες υποψήφιους ή για να δείτε το στυλ και την άνεση γραφής τους), προμηθευτείτε εταιρικά φυλλάδια για να δώσετε στον υποψήφιο.
  • ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Κάντε το λίγο πριν τη συνέντευξη ώστε να το έχετε πρόχειρο στο μυαλό σας, σημειώστε τις απορίες και τα σημεία που χρήζουν διευκρίνησης, ώστε να μην χρειαστείτε και επόμενο ραντεβού.
  • ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ: Το ανθρώπινο πρόσωπο σας, θα αναπαράξει αντίστοιχη συμπεριφορά από την πλευρά του. Ακόμα και αν θα χρειαστεί να σας περιμένει, τα 5 δευτερόλεπτα που του αφιερώσατε για να του το εξηγήσετε, μειώνουν στο ελάχιστο τον εκνευρισμό και το άγχος του.
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ένα ανακριτικό κλίμα θα έβλαπτε και τους δύο σας. Εξηγήστε του από την αρχή τους κανόνες της συνάντησης σας και όλα θα κυλήσουν ομαλά.
  • ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ: Στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου σε ένα -κατά τα άλλα λεπτομερέστατο- βιογραφικό, κάποιο σημείο μένει αδιευκρίνιστο, «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Ψάξτε το.
  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Οι κλειστές ερωτήσεις (αυτές που απαντώνται με ένα «ναι» ή «όχι») δεν επιτρέπουν να γνωρίσετε καλύτερα τον υποψήφιο. Χρησιμοποιήστε ανοικτές ερωτήσεις όπως π.χ. «ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει η εργασία Χ;»
  • ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: Προσπαθήστε κάθε φορά που μιλάτε, να ρωτάτε και όχι να αγορεύετε. Ιδανικά, θα έπρεπε στο 80% του ραντεβού να μιλά ο υποψήφιος και στο 20% εσείς.
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ: Οι πεποιθήσεις του στυλ «όλοι/ες οι άντρες/γυναίκες είναι ίδιοι/ίδιες» είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει ποτέ να αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια επιλογής ή απόρριψης του υποψηφίου.
  • ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: Τα σημάδια της γλώσσας του σώματος του υποψήφιου θα σας δώσουν απίστευτη πληροφόρηση. Πάντα να θυμάστε ότι αν άλλα λέμε και άλλα μαρτυρά το σώμα μας, «σωστά» είναι τα τελευταία! Ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο μας με τίτλο «Body Language» για περισσότερες πληροφορίες.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ: Εξηγήστε του αν θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση, πότε και με ποιους, αν θα πρέπει να προετοιμαστεί, με ποιο τρόπο και πάνω σε ποιο θέμα. Με αυτό τον τρόπο, θα δείτε αν θα φέρει εις πέρας όσα του ζητήσατε, πράγμα το οποίο θα σας δώσει μια πολύ καλή ιδέα για την μελλοντική σας συνεργασία.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Το συνοπτικό excel αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για εσάς, όσο αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων που βλέπετε, καθώς και όσο πιο μακρύ χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία στελέχωσης. Στο αρχείο σας, βαθμολογήστε τον κάθε υποψήφιο στην κλίμακα του δέκα αναφορικά με τα σημαντικά θέματα της προτεινόμενης εργασίας. Με αυτό τον τρόπο η τελική σύγκριση και απόφαση είναι εύκολη και αξιοκρατική. Ζητήστε μας υποδείγματα φύλλων αξιολόγησης.

Καλή σας επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη διευκρίνησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Στάμκο στην διεύθυνση: k.stamkos@cityu.gr

Διαβάστε επίσης