ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
«ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΡΟΣ 3ο – ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ!»

Αγαπητοί φίλοι, με το σημερινό μας άρθρο συνεχίζουμε την αναφορά μας στην αναζήτηση εργασίας, με το τρίτο μέρος της, τις ενέργειες μας πριν, κατά, καθώς και μετά τη συνέντευξη. Ας τις γνωρίσουμε:

Α. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

  • ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ: Πρέπει να έχετε μαζί σας περισσότερα του ενός εκτυπωμένα βιογραφικά σημειώματα, καθώς δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσοι άνθρωποι θα παρευρίσκονται στη συνέντευξη, αλλά και το αν θα ακολουθήσει συνεχόμενη δεύτερη συνέντευξη με διαφορετικά στελέχη αυτή τη φορά. Επιλέξτε χαρτί καλής ποιότητας για τις εκτυπώσεις σας και προσφέρετε το βιογραφικό σας μέσα σε μια ζελατίνη. (Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συγγραφή του βιογραφικού σας, ανατρέξτε στο αντίστοιχο άρθρο μας).
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ: Αναζητήστε πληροφορίες για την εταιρία και τα προϊόντα της – π.χ. από το διαδίκτυο, ή κλαδικά περιοδικά. Ενημερωθείτε για τα ιστορικά στοιχεία, αλλά και τις τρέχουσες δραστηριότητες της, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να απαντήσετε άριστα στην ερώτηση «τι γνωρίζετε για εμάς;»…
  • ΝΤΥΘΕΙΤΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: Σκεφθείτε από πριν τη γενική εξωτερική εικόνα του ανθρώπου που θα πάρει τη θέση για την οποία θα δώσετε σε λίγο συνέντευξη, την εικόνα που περνά προς τα έξω η εταιρία με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και αμέσως μετά επιλέξτε να είστε λίγο ακόμα πιο συντηρητικοί, καθώς έτσι θα κερδίσετε τις εντυπώσεις! (Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το κατάλληλο dress code στο χώρο εργασίας, ανατρέξτε στο ομότιτλο άρθρο μας).
  • ΟΠΛΙΣΤΕΙΤΕ: Ένα φωτομοντέλο πηγαίνει σε ένα πρακτορείο, έχοντας μαζί του ένα «book» – γιατί όχι και εσείς; Συγκεντρώστε παλιότερες δουλειές σας, προϊόντα ή διαδικασίες που δημιουργήσατε ή βελτιώσατε, άρθρα ή μελέτες σας, ή φωτογραφίες από διακρίσεις σας και κρατήστε αντίγραφα των συστατικών σας επιστολών. Μόνο και μόνο το να τα έχετε μαζί σας, θα σας οπλίσει με δύναμη και αυτοπεποίθηση…
  • ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ: Λίγες ημέρες πριν τη συνέντευξη, περάστε έξω από την εταιρία, ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και χρησιμοποιώντας το ίδιο μέσο με αυτά που θα επιλέξετε την ημέρα της συνέντευξης. Ψάξτε για χώρους parking αν θα οδηγήσετε, αλλά και για το που βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι την ημέρα της «κρίσης» δεν θα φορτωθείτε με επιπλέον άγχος, ψάχνοντας ή καθυστερώντας…
  • ΦΤΑΣΤΕ ΝΩΡΙΣ: Να είστε τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα έξω από το κτήριο. Χρησιμοποιήστε τα πρώτα 5 λεπτά για να χαλαρώσετε, να προετοιμαστείτε για τη νίκη, αλλά και φροντίσετε να διορθώσετε τυχόν ατέλειες στην εμφάνιση σας. Μπείτε στο κτήριο και ζητήστε τον συνεντευκτή σας ακριβώς 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα του ραντεβού σας. Προσοχή: να θυμάστε ότι η πιθανή καθυστέρηση είναι μια αρνητική πρώτη εντύπωση. Αν απαιτηθεί να καθυστερήσετε, τηλεφωνήστε έγκαιρα στην εταιρία, «μαλακώνοντας» λίγο αυτή την εντύπωση.

Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

  • ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΕ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ή ΤΟΝ ΒΟΗΘΟ: Η πρώτη επαφή με τα στελέχη της εταιρίας, συνήθως δεν είναι ο συνεντευκτής σας, αλλά η receptionist ή/και ο βοηθός του. Αφήστε μια άριστη πρώτη εντύπωση χαιρετώντας τους εγκάρδια, χαμογελώντας και δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς ο συνεντευκτής θα ζητήσει τη γνώμη τους ακόμα και πριν σας δεχθεί στο γραφείο του! (π.χ. από το τηλέφωνο)
  • ΔΩΣΤΕ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ: Αν ιδρώνετε συχνά, έχετε μαζί σας ένα μαντήλι και σκουπιστείτε -ιδιαιτέρως διακριτικά- πριν την επαφή. Μην ξεκινήσετε εσείς τη χειραψία, καθώς κάτι τέτοιο μεταδίδει μια εικόνα «εισβολέα». Περιμένετε να τείνει πρώτος ο συνεντευκτής σας το χέρι του και στη συνέχεια ανταποκριθείτε ζεστά, σφίγγοντας το ελαφρώς. Προσοχή: δεν θα αφήσετε το χέρι του, πριν να αφήσει εκείνος πρώτος το δικό σας.
  • ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ: Θα περιμένετε να σας προσφερθεί μια καρέκλα προτού καθίσετε και θα καθίσετε σε εκείνη που θα σας υποδειχθεί, ακόμα και αν δεν σας φαίνεται η προτιμότερη. Δεν θα καμπουριάζετε ή θα προτιμήσετε μια πιο «χαλαρή» στάση την οποία και επιλέγετε στην καθημερινότητα σας, αλλά αντιθέτως θα κρατήσετε μια ίσια στάση. Το σώμα σας πρέπει να «κοιτάζει» τον συνεντευκτή, ανεξάρτητα από τη δική του στάση. Δεν θα σταυρώσετε τα χέρια σας και αν είναι δυνατό μην σταυρώσετε ούτε και τα κάτω άκρα. Αντιθέτως, θα κρατήσετε μια «ανοικτή» στάση σώματος, ελαφρά γερμένου προς τον συνεντευκτή. (Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη δύναμη της γλώσσας του σώματος, ανατρέξτε στο ομότιτλο άρθρο μας).
  • ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΣΕΤΕ: Προς θεού, μην ζητήσετε να καπνίσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά ακόμα και αν σας προσφερθεί τσιγάρο, αρνηθείτε ευγενικά. Μην καπνίσετε ακόμα και αν καπνίζει ο συνεντευκτής σας και αν είναι δυνατόν μην καπνίσετε πριν μπείτε στην εταιρία, ώστε τα ρούχα σας και εσείς να μην μυρίζετε άσχημα. Η μυρωδιά του τσιγάρου ενοχλεί αρκετούς – ακόμα και αν δεν σας το πουν, οι σύγχρονες εταιρικές πρακτικές είναι αντικαπνιστικές, ενώ το να μην μπορεί κανείς να ελέγξει τις ανάγκες του εκτιμάται αρνητικά.
  • ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ: Απενεργοποιήστε το κινητό σας πριν μπείτε στη συνέντευξη. Ακόμα όμως και αν το ξεχάσετε ανοικτό και χτυπήσει, ζητήστε συγνώμη και κλείστε το παρουσία του συνεντευκτή σας, ακόμα και αν σας επιτρέψει να μιλήσετε. Με τίποτα δεν πρέπει να διακόψετε για να μιλήσετε στο κινητό, ακόμα και αν αυτό κάνει εκείνος…
  • ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΕΙΤΕ: Απαριθμείστε τους λόγους για τους οποίους σας ταιριάζει η θέση και η εταιρία. Δείξτε ότι θέλετε να ενσωματωθείτε στο ανθρώπινο δυναμικό της και ότι η πρόσληψη σας θα αποτελέσει χαρά και τιμή για εσάς. Ελάχιστοι υποψήφιοι μεταδίδουν αυτή την εικόνα, φροντίστε να είστε ένας από εκείνους…
  • ΜΙΛΗΣΤΕ: Μην απαντάτε μονολεκτικά ή με νεύματα στις ερωτήσεις ή τις παρατηρήσεις του συνεντευκτή σας. Χρησιμοποιήστε επιχειρήματα, εμβαθύνετε και επεξηγήστε τα λεγόμενα σας. Δείξτε ότι ξέρετε να χειρίζεστε τον προφορικό λόγο, πράγμα που θα χρειαστεί αμέσως μετά την πρόσληψη σας…
  • ΜΗΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕ: Μη «φουσκώνετε» τα λεγόμενα σας, μην υπερτονίζετε τα προτερήματα και τα επιτεύγματα σας. Μην θεωρήσετε ότι ο συνεντευκτής σας δεν έχει τρόπο να καταλάβει ένα σας ψέμα. Αντιθέτως, σκεφθείτε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει συνέντευξη…
  • ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ: Ένας συνεντευκτής που σας προτρέπει να καθίσετε «χαλαρά», να μιλήσετε «στα ίσια», να εκφραστείτε «ελεύθερα», πιθανόν δεν το κάνει επειδή είναι καλός άνθρωπος, αλλά για να δοκιμάσει την αυτοκυριαρχία σας – μην παρασύρεστε…
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΘΕΤΙΚΑ: Λίγο πριν την αποχώρηση σας, ο συνεντευκτής σας θα σας ρωτήσει σχετικά με το αν έχετε κάποιο άλλο θέμα να θίξετε. Εκείνη τη στιγμή πείτε πως δεν έχετε μεν κάποια άλλη απορία, αλλά θέλετε να τονίσετε για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για τη θέση. Μπορείτε ακόμα και να ρωτήσετε τη γνώμη του για εσάς (η οποία και θα είναι θετική) και στη συνέχεια να ζητήσετε τη θέση! Η -σε λογικά πλαίσια- επιμονή σας θα λειτουργήσει υπέρ σας…

Γ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

  • ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Βγαίνοντας από την εταιρία, γράψτε σημεία – κλειδιά της κουβέντας σας, ώστε να είστε σίγουρος για τις επόμενες ενέργειες.
  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Κερδίστε και τις τελευταίες εντυπώσεις, γράφοντας μια εγκάρδια ευχαριστήρια επιστολή και στέλνοντας τη, την ίδια ημέρα που δώσατε τη συνέντευξη. Αν είδατε περισσότερους από έναν συνεντευκτές, στείλτε τη σε όλους.

Καλή σας επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη διευκρίνησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Στάμκο στην διεύθυνση:k.stamkos@cityu.gr

Διαβάστε επίσης