ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΚΟΣ
“ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ!”

Αγαπητοί φίλοι, το σημερινό μας άρθρο σίγουρα δεν αναφέρεται στο προσφιλέστερο θέμα ανάγνωσης. Κανείς από εμάς δεν ονειρεύεται να βρεθεί σε παρόμοια θέση. Κι όμως…

Σίγουρα μια απόλυση σοκάρει (ακόμα και ως εφιάλτης πόσο μάλλον ως γεγονός…) Αν όμως το απευκταίο συμβεί, μια πρώτη παρήγορη σκέψη είναι το ότι δεν κανείς μόνος. Οι σημερινές πρακτικές του downsizing και του outsourcing, τις οποίες και ακολουθούν πλέον πολλές επιχειρήσεις, μειώνουν σημαντικά τον συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι δεν έχουμε όλοι την οικονομική δυνατότητα να περάσουμε ένα μακρύ χρονικό διάστημα εκτός εργασίας, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο….
Ας γνωρίσουμε λοιπόν το τι μπορούμε να κάνουμε αν η απόλυση χτυπήσει την πόρτα μας:

1. ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙΤΕ ΠΛΗΡΩΣ: Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούστε από τον εργοδότη σας (π.χ. ότι σας καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα, καθώς και χρήματα από προμήθειες ή bonus που περιμένατε, η αποζημίωση για τις δικαιούμενες ημέρες αδείας που τυχόν δεν προλάβατε να πάρετε, κλπ)
2. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΑΣ: Αρχικά καταγράψτε τα συνολικά σας μηνιαία έξοδα και στη συνέχεια χωρίστε τα σε 2 μόνο κατηγορίες: στα απολύτως απαραίτητα και τα «πολυτελείας» (αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής μας ας θεωρήσουμε ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο ως πολυτελείας). Μειώστε προσωρινά τα δεύτερα (π.χ. έξοδα καλωδιακής τηλεόρασης, ακριβών εστιατορίων, κλπ). Να θυμάστε όμως ότι τα έξοδα για τη σύνδεση σας στο διαδίκτυο ή για το κινητό σας, δεν πρέπει να κοπούν, καθώς παραμένουν πολύτιμα εργαλεία εύρεσης εργασίας…
3. ΨΑΞΤΕ ΣΩΣΤΑ: Διαμορφώστε μια στρατηγική εύρεσης εργασίας. Ξεκινήστε βρίσκοντας όσο περισσότερες πηγές εύρεσης εργασίας μπορείτε (αυτές είναι οι: αγγελίες σε εφημερίδες, job sites, ήμερες καριέρας, γραφεία διασύνδεσης/ σταδιοδρομίας, επαγγελματικές και κλαδικές ενώσεις/σωματεία, σύμβουλοι επιχειρήσεων, εταιρίες εύρεσης εργασίας, sites εργοδοτών, ΟΑΕΔ, δήμοι, κοινότητες, βουλευτές και κόμματα). Αμέσως μετά προετοιμαστείτε για τις δύσκολες ερωτήσεις που θα τεθούν, καθώς και για τις ενέργειες σας πριν, κατά, αλλά και μετά τη συνέντευξη (ανατρέξτε στη σειρά των άρθρων μας με τον τίτλο «αναζήτηση εργασίας»)….
4. ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ: Ανατρέξτε στο δίκτυο των φίλων και των γνωστών σας και παράλληλα απευθυνθείτε σε πρώην συναδέλφους, πελάτες και προμηθευτές σας. Πληροφορήστε τους για την νέα κατάσταση, επισυνάψτε το βιογραφικό σας σημείωμα και μια συνοδευτική επιστολή (ανατρέξτε στη σειρά των άρθρων μας με τον τίτλο «το αποτελεσματικό βιογραφικό σημείωμα» και «τα 10 συχνότερα λάθη κατά τη συγγραφή του βιογραφικού σημειώματος» της περασμένης εβδομάδας)
5. ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΑΣ: Πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα σας τηλεφωνήματα…
6. ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ! Δεν αστειευόμαστε. Βρείτε μια part time εργασία, δουλέψτε εθελοντικά, αλλά οπωσδήποτε γεμίστε το κενό διάστημα.
7. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ: Γυμναστείτε, καθώς αυτός είναι ένας άριστος τρόπος εκτόνωσης. Περιστοιχισθείτε από φίλους και γνωστούς, οι οποίοι και θα χαρούν να σας ακούσουν και να απαλύνουν τη στενοχώρια σας. Προσπαθήστε να δείτε αυτό που συνέβη ως μια ευκαιρία να αναθεωρήσετε απόψεις και να ανασχεδιάσετε τους στόχους σας. Μπορεί να φαίνεται ιδεατό, αλλά μετά από λίγους μήνες και έχοντας πλέον βρει κάτι καινούριο, θα ανακαλύψετε ότι τελικά όλα συνέβησαν για καλό…
Για οποιαδήποτε απορία ή ανάγκη διευκρίνησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Στάμκο στην διεύθυνση: k.stamkos@cityu.gr

Διαβάστε επίσης